Black is beautiful - gewoon, omdat het kan

Golfclub Groendael investeert in indrukwekkende zwarte line-up Jacobsen-machines.

Mijn oude buurman zou zeggen: 'Niks is meer heilig tegenwoordig.' Vroeger kon je aan de kleur van machines het merk aflezen. Als ik op een zonnige maartse dag bij Groendael de poort door rij, is daar niets van te zien. Er staat een glimmend pakket nieuwe golfbaanmachines, helemaal in het zwart. Kijk je wat beter, dan zie je nog net de groene Jacobsen Swoosh en de bekende oranje kooien van Jacobsen. De eerste vraag aan hoofdgreenkeeper Marco Wouters is dan ook: 'Waarom?' Het antwoord van Wouters, droogkomisch: 'Nou gewoon, omdat het kan!'

Groendael is 'slechts' een negenholesbaantje, maar de toch niet kleine machineloods herbergt een indrukwekkend groot aantal machines, op een na allemaal nieuw en allemaal glimmend zwart. Het is een pakket machines dat op de meest 18-holesbanen helemaal niet zou misstaan. Nu is Marco Wouters allesbehalve een machineverzamelaar. Sterker nog, Wouters is de enige GSCAA- gecertificeerde golfcourse-superintendent van Nederland. De GSCAA is een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse NGA, maar dan wel in Amerikaanse proporties. De GSCAA (Golf Course Superintendents Association of America) organiseert jaarlijks The Golf Show en heeft zelf een kleine honderd mensen op de payroll staan. Het grootste verschil met de Nederlandse NGA is dat je als GSCAA-gecertificeerde greenkeeper jaarlijks een bepaald aantal punten moet halen om je kennis op niveau te houden. Marco Wouters: 'In Amerika heeft dat echt waarde. Als een baan een nieuwe superintendent nodig heeft, nodigen ze eerst gecertificeerde greenkeepers uit en pas daarna de rest.' Wouters wil de Nederlandse NGA niets nadragen, maar om dit soort redenen is hij sinds enige jaren geen lid meer van de greenkeepersvereniging. Volgens hem zou de Nederlandse associatie veel meer moeten koersen op kennis delen.

aflevering groendael

Klein, maar fijn
De ambities die Wouters heeft voor zijn carrière en opleiding gelden ook voor de baan. Groendael werd in 2002 en 2003 gebouwd door Aha de Man en golfarchitect Bruno Steensels. Het is in alles een bijzondere baan. Op een bosrijk terreintje van ongeveer twintig hectare werden in die periode negen holes gebouwd. Vanwege vergunningsperikelen werd na de oplevering de eerste twee jaar niet gespeeld en kon alle aandacht naar een goede grow-in-periode gaan. Qua grasbezetting is Groendael on-Nederlands: witstruis op de greens en roodzwenk op de fairway. Die hoge kwaliteitsambitie vraagt om een hoogwaardig machinepakket. Voor Marco Wouters is dat bijna per definitie een Jacobsen-line-up. Dit vakblad schreef in 2011 een artikeltje over het pakket machines dat bij die gelegenheid werd aangeschaft. Met dat pakket heeft Wouters ruim zeven jaar zijn baan onderhouden. Vorig jaar begon de levering van nieuwe machines; dit jaar is het pakket compleet uitgeleverd:

- 2x Jacobsen Eclipse 2 122F lithium-handmaaier
- Jacobsen Eclipse 322 lithium-greenmaaier
- Jacobsen Eclipse 322 hybride greenmaaier
- Jacobsen SLF-530 4WD fairwaymaaier
- 2x Cushman Hauler Pro 72V
- Cushman Hauler Pro 72V met ballenraapcabine
- Kioti CK4010H met voorlader
- Smithco Sand Star IV benzine
- Smithco Tournament XL 7000 Ultra greenroller
- Smithco Spray Star 1000C benzine met sonic booms en covers
- Turfco Torrent 2 turbine blazer
- Turfco CR-7
- 2x Flymo XL500
- 2x Stihl bosmaaier FS490
- Stihl bladblazer BR600
- Stihl stokheggenschaar HL91

 aflevering groendael b

 

Openingstijden

Dagelijks:
 
Kantoor: 08.00 - 16.30 uur
 
Magazijn: 08.00 - 16.30 uur
 
Werkplaats: 08.00 - 16.30 uur
 
Zaterdag: 09.00 - 12.30 uur
 
Buiten kantoor uren: Op afspraak
 
Storing buiten kantoor uren? klik hier

Volg ons!

volg Pols op LinkedInvolg Pols op Facebookvolg Kioti Benelux op Facebook
volg Ransomes op Facebookvolg Jacobsen op Facebookvolg TS Industrie op Facebook

 

Metaalunievoorwaarden

Klik hier voor de metaalunievoorwaarden